Thursday, 23 May 2013

Akibat Mengabaikan.

Assalamualaikum, Hai hai semua.Dah lama tak update apa apa entry pun kan. Ni lah AKIBAT  tak update.
Sampai tadi nak login, memikir apa email nye . Adoii, cuak dah. Ingat dah tak boleh dah nak bukak . Ingat dah tak boleh dah nak update. Tapi masih bernasib baik. Masih boleh update macam sekarang. Syukurlah.
Ehhh ,dah kebetulan update ni kan. Meyh nak story sikit. Korang pernah buat job dirumah tak? Erti kata lain JDR . Pernah tak?klik disini http://www.jobdirumah.com/cikeida  Actually nak ajak korang join JDR ni. Korang jangan risau. Benda ni tak tipu. Kalau tak percaya boleh tengok sini 

So dah tengok link link kat atas? Link ke dua tu diowg bincang JDR ni tipu atau tak. Dekat situ korang akan dapat jawapan. Dan tengok banyak blogger yang join. So jangan lah ragu ragu. Joinlah. Tapi pendaftaran RM50. Kenapa RM50 , dekat website dia dah terang kenapa perlu bayar. Tapi kalau tak nak bayar, korang boleh jadi Agent Affiliate JDR ni, yang ni free je. Korang promosi kan link korg.  Tak rugi pun, sebab free kan. Cuba lah buat dulu. Baru kita tahu. After dah jadi agen tu, kalau korang tetiba rasa nak daftar, korang boleh daftar dengan RM30. Actually tu bukan bayaran daftar , tu utk sertai latihan JDR sediakan. Dari RM50 ke RM30 , beza RM20 je. RM20 tu pun duit jugakkan? Kira dah untung lah tu.
So apa tunggu lagi? Join lah sekarang di sini klik sekarang . :)
Ada masa eida story lagi oke. Tata titi. 

Saturday, 2 February 2013

Nak balik Pahang.

Assalamualaikum. Apa khabar semua hari ni? Aku Alhamdulillah sihat walafiat lagi.
Punyalah bersemangat aku bangun awal awal pagi hari ni, sebab nak pergi beli tiket balik Pahang.
Tup tup. Boleh pulak semua tiket habis. Oh my God.! Selalunya tak ada lah sampai macam ni.
Ni semua habis. Tapi aku baru survey 2 kaunter. Tu pun yg selalu aku naiklah. Jap lagi nak pergi survey kaunter lain. Doakan aku okey. Hopefully masih ada rezeki untuk aku. Malas nak menyusahkan family aku. Abang aku kerja, dah tu nak ambil cuti untuk wedding dia yang tinggal lagi beberapa minggu. Tak pasal pasal dah bertambah pening kepala mak aku. Kesian mak. Mak i'm sorry. Tak berniat pun nak buat mak pening. Tak tahu lah nak salah kan sape. Rasa-rasa salah tu datang dari diri sendiri jugak lah kot.
Nasib. Sekarang? How? How?
aRggggggghhhhh.! DAMN!  bencikkkkknye.
Help meeee!


p/s : now tengah tulis tanpa perasaan. :(

Tuesday, 29 January 2013

Lara Kasih.

Aku kini berhadapan dengan seorang jejaka. Dia melamar aku di sebuah taman yang cukup indah. "Lisa, sudikah awak menjadi teman hidup saya untuk selamanya?" jejaka itu melamar aku dengan lembut dan romantiknya, membuat aku jatuh cinta. Saat aku ingin memberi jawapan, tiba tiba .... 
"Lisa! Lisa! Lisa! Heii, anak dara seorang ni nak tunggu matahari terpacak atas kepala baru nak bangun agaknya," terdengar jeritan lantang di muka pintu bilikku dari Datin Zaharah.
"Alaaa, mama ni potong betullah. Baru nak in love sekejap tadi. Mama nii,". Jawab aku sambil menenyeh kedua-dua mata.
"Baru nak in love? Wahh! Anak mama ni nak kahwin dah ke? Baguslah tu. Mama pun ada hal nak beritahu. Cepat bersiap. Masa sarapan, mama bagitahu. Papa tengah tunggu di bawah. Hurry.! Okey, dear," panjang sungguh mama bercakap.

***

"Morning papa, mama, along,".
"Hah, bangun dah pun anak dara papa ni. Apalah Lisa ni. Tengok along yang lelaki ni pun bangun awal pagi tau. Malulah sikit," Along mula berceramah. Aku tahu dia suka cari pasal dengan aku. Biarkan dia.
"Along, jangan mula okey. Depan rezeki ni kan? Mama tak suka,".
"Hahaha, padan muka along. Werkkk,".
"Sukalah kau kan? Mama ada nak back up kau? ," .
"Okey , okey semua. Dengar sini. Papa ada berita nak disampaikan. Mungkin hal ni berat untuk Lisa,".
"Lisa? Kenapa Lisa pula , papa?,".
 Kenapa rasa hati mula tak tenteram ni. Apa yang papa nak bagitahu ni. Muka mama pun macam risau je. Sabarlah hati. Alahh, tak ada apa-apa kot. Sambung makan je lah.
"Papa, sebenarnya nak kahwinkan Lisa dengan Aqram anak Datuk Sulaiman tu. Kebetulan Lisa pun dah habis Diploma kan? Lisa kenal kan Aqram tu? ,".
Tersedak aku yang tengah asyik makan kuih karipap buatan Mak Jah.
"What??? Aqram, papa? Why Aqram? Why I must married with him?," bertalu-talu soalan keluar dari mulut aku.
 Sungguh aku tak dapat terima permintaan papa. Mama pun tahu yang Aqram tu musuh ketat aku dari sekolah lagi. Sejak kecil sampailah sekarang tak pernah nak bersenyum atau berbaik. Kenapa aku mesti kahwin dengan dia pulak? Ni yang aku musykil.
"Let me explain first , okey dear. Sebenarnya Lis dengan Aqram dah pun papa dan mama tunangkan sejak kamu berdua kecil lagi. Kami berjanji akan kahwinkan kamu selepas kamu berusia 22 tahun. Jadi, inilah masa yang sesuai, sayang. Boleh kan?, ".
Penjelasan dari papa. Membuatkan hati aku di pagut kecewa dan dalam masa yang sama serba salah dengan permintaan kedua orang tua aku. Mendengarkan papa dah memanggil namaku "Lis" , itu bermakna papa ingin memujuk dan merayu. Oh Tuhan.! Tolong Hambamu ini. Aku keliru, Ya Allah.
"Papa, mama. Kenapa tak along je yang kahwin dulu? Kenapa Lisa? Lisa muda lagi papa. Along dah umur 28  , papa. Takkan along nak jadi bujang terlajak umur pulak? Takkan Lisa nak langkah bendul pulak?,".
Aduh.! Apa yang keluar dari mulut aku ni? Merapunya alasan. Sumpah tak logik alasan aku bagi.
"Ehh. Ni dah lebih. Sebab kau nak kena kahwin , along pulak yang terlibat. Tak ada , tak ada. Along memang nak tengok adik along yang cun ni kahwin dulu,"sambil tersenyum dan siap kenyit mata lagi along meluahkan kata.
Wahh, kau along. Kalau bab nak kenakan aku. Cepat je kau kan. Tunggu kau.
"Sayang, bukan kami tak nak kahwinkan along. Cuma , kami nak utamakan anak perempuan kami dulu. Along lelaki. Kahwin lambat pun tak jatuh saham dia. Lagipun ni janji keluarga , sayang. Please honey. Ini saja yang kami nak Lisa lakukan untuk kami,".
Sayunya mama berkata. Ni nak trick aku lah ni. No! No! No! Jangan mudah terpedaya Nur Kharlisa Datuk Kamil.
"Okey, mama dengan papa . Give me one day to think about it , okey? Apa pun keputusan Lisa lepas tu, mama dengan papa kena terima dengan hati terbuka. Boleh?,".
Wahh! Syarat kau ideal sungguhkan Lisa. Sambil tersenyum. Aku masih menanti jawapan Papa dan Mama.
Nampak papa dan mama senyum. Ada peluang ni. Fuhh.! Lega.
"Baiklah. Papa dan mama akan bagi masa untuk Lisa. Tapi Khamis pagi kami nakkan jawapan. Sebolehnya jawapan yang positif,".
Erk. Alamak mereka masih mengharap. How , Lisa? How?
"Okey papa, mama,".
Tak apa sekurangnya ada masa untuk aku bertenang.

***

Alamak. Dah hari khamis. Cepatnya. Aku tak bersedia nak  bagi jawapan. Mesti mereka dah menanti di bawah. Matilah aku. Cool okey Lisa.
"Good morning all," sapa aku sambil cuba buat muka seperti tidak ingat apa apa. Namun jelas di raut ketiga-tiga insan yang aku sayangi ini. Mereka menanti sebuah jawapan dari aku.
"Kenapa semua diam? Kenapa tak jawab Lisa sapa tadi? Papa? Mama?,".
Ni aku keliru ni. Kenapa dengan semua orang? Pelik, pelik.
"Sayang, Lisa lupa ke? Hari ni kan kita nantikan jawapan dari Lisa,".
Mama mula menerangkan. Macam mana ni. Okey, tetaplah kepada keputusan aku.
"Hurmm, susah Lisa nak bagi jawapan mama,".
"Tak apa sayang, kalau tak boleh kami faham,".
"Bukan mama. Lisa, Lisa, Lisa setuju dan terima permintaan papa dan mama,".
Eh, apa yang keluar dari mulut aku ni? Mama dah bagi peluang. Kenapa aku sia-siakan? Tapi jelas terpacar keceriaan dari wajah mereka semua. Tak apa lah. Mungkin sudah suratan ini hakikatnya. Aku terima.
Semalam, selepas semua orang tidur. Aku membuat solat istikharah. Memohon kepada Allah agar bagi padaku jawapan yang pasti. Sehinggalah aku tertidur di tikar sejadah. Aku juga bermimpi yang ada satu orang yang tidak aku nampak wajahnya memberi aku satu kertas. Kertas itu tertulis "Terimalah dia. Dia jodoh untukmu". Sehinggalah terdengar azan subuh. Tersentakku terjaga. Mungkin inilah salah satu petunjuk. Kata-kata yang terlepas dari mulut tanpa sengaja. Mungkin benar dia jodoh untukku.

***

"Aku terima nikahnya Nur Kharlisa Binti Datuk Kamil dengan mas kahwinnya sebanyak 80ringgit tunai,".

Dengan sekali lafaz aku sah menjadi isteri kepada Aqram Nazrin Datuk Sulaiman. Berderai air mataku jatuh.
Bukan kerana sedih kahwin kerana terpaksa. Tapi kerana hati mula jatuh cinta saat mendengar lafaz nikah dari mulut Aqram sebentar tadi. Sungguh aku bertekad aku akan belajar menyayangi, mencintai dia serta menjadi isteri yang solehah.

"Tahniah sayang. Selamat pengantin baru,". Mama memeluk dan menciumku. Tak apalah , biarlah ini menjadi satu pengorbanan aku sebagai anak untuk kebahagiaan orang tuaku.

"Terima kasih mama," balasku sebak.

***

Usai tamat majlis dan jemputan pulang. Aku terus melangkah ke bilik untuk menukar pakaian. Sungguh aku rimas dengan pakaian pengantin ini. Sedangkan aku asyik mencari baju yang sesuai untuk dipakai. Pintu bilikku dipulas dari luar. Aqram masuk dan terus berlalu ke katil tanpa memandang ke arahku. Aku pun biarkan sahaja. Mungkin masih penat. Tiba-tiba...

"Kau jangan ingat , aku berkahwin dengan kau kerana aku suka kau. Tak pernah aku nak suka malah jauh sekali nak jatuh cinta pada kau. Aku takkan anggap kau isteri aku, dan hubungan ini takkan lama. Jadi jangan bahagia sangat. Kau faham? Ingat tu.! ,".

Bunyi seperti satu peringatan untuk aku. Terasa bagai satu batu besar telah menghempap kepala aku pada saat itu. Ya Allah! Dugaan apakah kau berikan untuk hambamu yang lemah ini , Ya Allah.

"Abang, kenapa abang cakap macam ni? Kita sudah sah berkahwin abang. Tak boleh ke kita buang perasaan benci dan cuba belajar untuk saling melengkapi?," perlahan aku cuba menutur kata.

"Kalau aku tak suka, aku tak sukalah! Disebabkan kau, aku terpisah dengan Maria. Disebabkan kau yang bodoh. Tolonglah jangan panggil aku abang. Aku jijik. Aku geli. Aku nak ingatkan kau. Hidup kau, hidup kau dan hidup aku, hidup aku. Kau faham? Kau nak buat apa, kau buatlah. Kau nak keluar mana pun ikut kau. Dan yang paling penting jangan ganggu hubungan aku dan Maria. Kau faham tu?,".

Lantangnya dia bersuara. Mujurlah pintu bilik ditutup. Jatuh berjuraian airmataku. Cinta dan kasih yang baru mula ingin bercambah kini bagai tertimbur disebalik kata-kata Aqram. Kejam kau Aqram. Sungguh kau kejam. Baiklah, demi kebahagiaan kau. Aku terima.

"Baiklah, saya terima arahan dari abang. Tapi tolong jangan ceraikan saya,".

"Baguslah kau terima. Kau jangan risau. Aku takkan ceraikan kau sekarang. Tapi nanti,".

Sambil tersenyum kemenangan, Aqram berlalu tanpa menghiraukan aku. Ya Allah, hambamu ini tak cukup kuat untuk menghadapi dugaan ini. Bantulah hambamu ni, bagilah hambamu ini kekuatan.

*** (Bersambung okey, penat. :) )

Sunday, 27 January 2013

Perubahan...


Assalamualaikum.
Apa khabar semua? Rasanya dah lama sangat tak update apa apa kat blog ni. Berhabuk tak ehh? 
Jap jap nak check. Aduhh hari ni penat sangat. Lama giler pergi keluar beli brg keperluan. 
Banyak pulak tu. Sampaikan susah nak bawak, sakit pinggang pinggang. Cadangnya lepas balik tu nak buat mantou. Tapi nak buat apa nya bila dah penat macam ni kan? Dapat baring ni pun dah nikmat. Dah dengan ada quiz esok. Boleh pulak otak rasa malas sangat sangat. HAHAHA. 
Okey back to the real story. Perubahan? Bagi korang perubahan tu macam mana? Bagi aku dia dari pelbagai aspek. Boleh jadi baik ,boleh jadi jahat. Setiap orang berhak untuk berubah. Sedangkan pasir pantai di laut boleh berubah, ini kan pula manusia. Ye, dok? Tapi kalau jahat tu tak  di galakkan lah kot. :)
Berubah nak jadi baik pun bukan senang kan? Nak jadi pelajar yang rajin pun bukan senang. 
Tapi perubahan aku ni, dah lama pun aku impikan. Cuma masa dan saat tu belum lagi tiba masa tu. 
Bila aku tengok, fikir. Tipu kalau cakap tak terdetik dalam hati nak berubah. Mestilah nak. Duduk sesorang pun aku fikir kan hal ni. Sampai one day tu , duduk sesorg, semua orang tidur. Aku tekad. Nak berubah. 
Perubahan bagaimana? Biarla orang sekeliling aku yang tahu dan paling penting hanya Dia yang tahu. 
Ikhlas atau tidak aku, semua atas penilaian Dia. Bukan orang sekeliling. Mungkin orang boleh cakap aku berubah kerana tengok orang berubah. Tapi itu semua bukan. Hakikatnya aku sudah terlebih lama ingin berubah. Cuma aku yang terlambat.
Doa kan perubahan aku ini berpanjangan dan menjadi satu penghijrahan untuk diri aku insan yang kerdil ini . *memang kerdil pun. ;)

                          

Wednesday, 16 January 2013

Hari yang amat amat ...

Assalamualaikum, selamat petang. sempat jap nak update sebelum cerita Setia Hujung Nyawa mula.
Actually tak ada apa nak cerita sangat, cuma hari ni hari yang sangat sangat ada gembira, ada gementar nya.
Ceritanya macam ni, mula mula tadi ada kelas Investment. Minggu lepas kan aku ada ujian. Jadi kelas ni dapat lah keputusannya. Dan Alhamdulillah tak mengecewakan, aku dapat full mark. Lega lah bila satu dah lepas. Tapi Malaysia Economic dapat 66% je, tapi oke lah dari fail kan.
                                                  
Pastu tadi ada buat presentation untuk kelas Malaysian Economic. Masa present tu takot gementar,. Sejuk tangan punya takut. . Pastu ada pulak insan  yang mengjengkelkan. Aku dengan kengkawan present. Mungkinlah tak berapa nak pandai nak bagi penerangan cuma sedaya mungkin akan buat semua faham.
Tapi tak perlu nak mengutuk, nak buat muka dengan aku. Hangin betul aku tengok muka kau.
Kau nak faham macam mana? Kalau dah kau pergi berborak dengan kawan kau tu? Kalau tak faham sekali pun tanya betul betul apa yang kau tak faham. Ni kutuk kutuk apa kes ? Geram betul aku. Memang aku hangin sangat tadi. Sabar habis mungkin dah tadi.
Cerita pulak pasal Human Resource, kelas yang sebelum ni  kami dah pun kena marah dengan Sir Rafizi . Sebabnya keputusan mengecewakan. Jadi dia mintak jumpa dia personally untuk tahu mark. Jadi tadi pergilah dengan teman seperjuangan Sakinah Samsuri. Pergi jumpa dia. Nasib baiklah boleh masuk dua dua. Dah jumpa, boleh pulak sir main gertak gertak. Dah cuak dah ni. Pastu dia bagi Alhamdulillah 68%. terkilan sikit sebab dah tak banyak nak cecah A-. Jadi cakaplah dengan sir apa masalah kami ni. Lemah dalam nak elobrate satu satu point tu. Boleh kebetulan mark sama pulak dengan Sakinah. Sir cakap "meniru ehh?"
Ehhh, kami tak meniru pun. Markah kat setiap soalan pun berbeza okey. Hehehe.
So, semua dah setel untuk hari ni. Tinggallah presentation Critical Thinking dan keputusan Organizational Behavior. Dah hilang cuak, takot, gementar , risau semua tu. Bila ingat ada lagi dua benda ni perasaan tu takot balik. Waaaaaa,~
Ni yang nak nangis nih. :')
Tu je nak cerita. :)

Sunday, 13 January 2013

Berkawan dan Bercinta??


Assalamualaikum, selamat petang. Nak kena taip laju laju ni. Sebab dah nak dekat maghrib. 
Sedang sedang meng"online"kan diri. Jenguk blog sana, blog sini. Tiba tiba terbacalah satu entry dekat blog Sochai . Bila baca entry ni lah dapat terus idea nak update tajuk ni. 
Selalu yang aku dengar, ramai orang cakap berkawan selepas bercinta paling susah nak dicapai. 
     
             
Walaupun kedua dua pasangan yang putus ni nak berkawan. Tapi tak dapat teruskan pasal salah sorang akan mendiam kan diri. Tahu ramai yang akan setuju. Tapi bagi aku lah kan., tak semestinya hubungan berkawan selepas bercinta ni gagal. Sebabnya, aku dengan ex boyfriend aku masih lagi kawan sampai sekarang. dah hampir 6 tahun selepas putus cinta tu. Kami masih lagi rapat, dan kalau aku ada masalah dengan boyfriend aku , dia akan jadi penasihat terbaik untuk aku. Jadi tak mustahilkan korang boleh je bina hubungan sebagai sahabat selepas percintaan korang tu gagal. pokok pangkalnya hati kita sendiri je. 
Lagi satu orang sering je cakap , lelaki dan perempuan tak boleh berkawan baik. Mesti nanti bercinta.
Tak jugak, kalau kena pada orang yang tak boleh nak terima lelaki yang dah jadi sahabat. kekok nak tukar persahabatan tu kepada hubungan yg lebih serius. Takkan terjadi nya percintaan tu. 
Hidup setiap orang tu berbeza. Dan berbeza jugak cara penerimaan setiap orang.
p/s : ada je orang yang cakap, ntah ntah ex bf yang dah kawan 6 tahun nak masuk 7 tahun tu jodohnya kot. Tak tahu nak cakap lah. :)

Friday, 11 January 2013

Aksi. 18Tahun Kebawah Tidak Dibenarkan Membaca.

Hei hei hei, aku tak percaya cinta , HAHA. awal awal lagi dah merapu kan.
0oppss Assalamualaikum. Nampak tak tajuk kat atas tu? Sebenarnya tak ada kaitan pun.
Saja mengada ngada nak buat tajuk tu. Nak buat research sikit. research apa?
Research pasal, kalau apa apa entry yang yang mempunyai tajuk agak nakal , seperti nak bagi contoh ke?
okey lah bagilah contoh eh

  •  Aksi Terlampau ..
  • ... lucah ..
  • artis kantoi ....
  • ...(18sx)...
  • berasmara ... 
tu antara contohnya lah. sebab ada kajian mengatakan, manusia lebih suka membuka sesuatu yang ditulis "Dilarang membaca" "Bawah umur tidak dibenarkan", dan tajuk tajuk yang macam ni lah yang lebih diberi perhatian dan lebih mendapat kunjungan dari topik topik biasa.
Tapi aku sure sesangat, lepas tahu dan bukak entry aku ni . Mesti ada yang baca sikit je atas tu dan terus mengundurkan diri. Ada yang kecewa mungkin. Maaflah bukan nak kenakan mereka yang betul betul mencari topik topik sebegini okeyh. :)
Itu saja, Nak dekat masa untuk menonton 3 idiots
See at next entry. Maybe This night will update new entry. Assalamualaikum.

Thursday, 10 January 2013

Hidup Itu Tak Pernah Sempurna

Hidup itu tak pernah sempurna? siapa yang kata? tak ada yang berkata. Tapi ramai yang mungkin beranggapan macam itu. Walhal, hidup itu sentiasa sempurna jika kita pandai menyempurnakannya. 
Sempurna itu datang dari kita sendiri. Bagaimana kita mencorak kehidupan kita, begitulah yang terjadi.

                                              
Hayati erti sebenar sebuah kehidupan. :)
Jika olahan dari sentuhan warna warna yang ceria kesempurnaan itu akan tercipta. Hidup ni sama macam sebuah lukisan. Sebuah lukisan tu kadang kala kita nampak indah sempurna. Tapi rumit untuk dicorak. Jika sikit kesalahan dalam pencorakan masih mampu untuk kita tutup atau sembunyikan kesalahan tu. Tapi kalau besar kita tak mungkin akan mampu untuk menutupnya. Tapi kita mungkin mampu untuk mencorak kembali tanpa mengulang kesalahan yang sama. Nampak tak samanya kat situ? Tak nampak? Maksudnya, kehidupan kita ni kita yang akan mencorakkan nya sendiri. Sempurna ,tak sempurna, indah, tak indah semua tu datang dari kita. Kalau kita buat kesalahan kecil kita mungkin mampu nak tutup kesalahan tu. Tapi bila kesalahan yang besar. Kita tak boleh terus jatuh dan merasakan diri kita salah. Tapi kita corak kan balik kehidupan kita dan tekad tak nak ulang lagi kesalahan kita tu. 
Manusia sekeliling kita , mungkin sukar nak terima diri kita selepas kesilapan dan kekurangan kita dia tahu.
Tapi "Who's care?" (pinjam ayat Sir Rafizi jap) . Keredhaan, keberkatan dan kemaafan di sisi Tuhan itu yang perlu kita cari terlebih dahulu.
Siapa diri kita sebelum ni, hitam atau putih semua itu masa lalu yang kita boleh jadikan iktibar dan pengajaran.
Tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau dan tidak ada insan berdosa yang tidak mempunyai masa lampau. 
Jadi jangan down ok kengkawan yang ada masalah. ! Chill. Senyum. :)

Wednesday, 9 January 2013

Setia Hujung Nyawa

Assalamualaikum, nak cerita ni pasal Setia Hujung Nyawa yang sekarang ni ditayangkan di TV3.
Cerita ni dah lama ditayangkan. Kalau tak salah hanya 28 episod je. Kalau salah mohon perbetulkan.
Ramai yang terlalu minat tengok cerita ni, tak dinafikanlah housemate aku pun memang gilakan cerita ni.
Bagi yang pernah baca novel yang ditulis oleh Fatin Nabila , tentu dah tahu jalan ceritanya kan?

                                                        
Ni muka depan Novel Setia Hujung Nyawa.                   Ni antara pelakon Setia Hujung Nyawa.

Okey, mari aku ceritakan pasal cerita ni. Kisah bermula bila pengantin perempuan melarikan diri. Zain Hakimi yang mula risau apabila si pengantin melarikan diri. Terpaksa menerima cadangan Datin Adibah untuk menjodohkan dia dengan Ersalina , seorang gadis remaja berusia 17 tahun. Pinangan Datin Adibah diterima oleh Haliza(ibu Ersalina) bagi menutup satu rahsia yang memalukan keluarga. Mereka dijodohkan dalam masa seminggu perkenalan.

Usai pernikahan, mereka membuat keputusan untuk menjadi teman serumah dan belajar menyemai rasa cinta. Tatkala , perasaan cinta mula berputik dan mula membuat janji untuk setia sehingga hujung nyawa serta ingin mula kan hidup sebagai pasangan suami isteri yang sebenarnya. Zain Hakimi terkejut apabila Ersalina disahkan mengalami keguguran, sedangkan dia belum pernah dan sempat menyentuh isterinya.Barulah Ersalina mengerti kenapa ibunya segerakan pernikahannya. Disini mula lah berlaku pergolakan dalam rumah tangga ini. Zain Hakimi memaki, melayan Ersalina dengan teruk dan berpura mesra dihadapan keluarga. Ersalina pasrah dan sentiasa bersabar dengan apa yang terjadi kerana ini semua salah dirinya.
Bibir tersenyum biarpun hati terluka. Takdir yang telah ditetapkan , setelah mereka bercuti bulan madu di Bali. Hubungan yang semakin goyah menemui kebahagian apabila Zain dapat melupakan bayangan hitam Ersalina dan menerima dengan hati yang terbuka. 

Namun, bahagia itu hanya sementara. Cinta mereka sekali lagi diuji apabila Zain mengalami kemalangan dan koma. Ersalina mula bagaikan orang gila apabila Zain tidak sedarkan diri selama sebulan. Namun berita kehamilan menguatkan kembali semangat Ersalina. Hadi yang busuk hati mula pelik dengan berita kehamilan Ersalina. Hadi merasakan sekali lagi Zain ditipu kerana sebelum ini Zain dan Ersalina mempunyai hubungan yang dingin. Perbualan Hadi dan Ersalina tentang Ersalina bukan dara sebelum perkahwinan didengar oleh Datin Adibah.

Tatkala, rahsia mula terbongkar. Datin mula melarang Ersalina bertemua dengan Zain. Akhirnya Zain sedar dari koma. Datin Adibah berkeras meminta Zain menceraikan Ersalina dan ingin menjodohkan Zain dengan perempuan lain. Namun Zain tetap mencintai Ersalina dan sering mereka bertemu secara sembunyi.
Kuasa Tuhan apabila Datin Adibah mengetahui yang Zain juga pernah mencemari mahkota perempuan lain ketika remaja dulu. Ini membuka mata hatinya untuk menerima kembali Ersalina sebagai menantunya.
Dan cinta mereka kembali bertaut. Happy Ending.
"Perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan begitulah sebaliknya"

Tuesday, 8 January 2013

Unifield Technology College.

Assalamualaikum, selamat petang. 
So, semua sihat? Aku tak sihat hari ni. Demam pulak. Aishh, mudah sangat aku ni sakit. 
Call mak aku, mak aku cakap "kau tu je lah,pas sakit sakit. satu satu datang"
Mak pun dah faham. Sebabnya aku ni antibody kat badan lemah sesangat. Ok, cukup. Aku bukak entry ni 
bukan nak cerita soal kesihatan aku. Tapi tentang tempat aku belajar.
Unifield Technology College, rata rata orang akan cakap kolej apa tu? tak pernah dengar pun. 
Yang sebenarnya dulu kolej ni namanya Kolej Teknologi Yayasan Alor Gajah.
Tapi dah di tukarkan ke UTC tu. Sekarang ni pun dah mula bertapak dekat dalam A'famosa Resort.
Kiranya aku study dalam tempat pelancongan lah kan? Kalau ikut ada yang cakap, peliknya study dalam tu.
Dah tempatnya dalam ni nak buat macam mana kan?
Aku dapat idea nak bercakap pasal UTC ni pun selepas aku baca banyak blog yang cerita pasal UTC ni. 
Biar aku cerita oke, UTC ni sebenarnya tak adalah seteruk mana. Kalau dari segi pembelajaran mungkin lah tak sempurna. Tapi lecturer lecturer yang mengajar cukup bagus.  So, kalau pasal belajar ni tak ada masalah lah, kalau kita memang tumpu pada pelajaran. Sebab lecturer akan sentiasa membantu bagi student yang rajin. Kalau dah malas, lecturer pun malas lah nak tolong. Cuma satu kelemahan . Pengurusan kolej ni,
Kalau pasal membayar yuran pengajian, yuran kamsis ke. yang ni korang kenalah berhati hati. resit bagai semua kenalah simpan. Sebab nanti akan timbul soal korang tak bayar. Padahal dah bayar. Ptptn korang akan dapat lambat. Jadi kena banyak sabar. Kalau ada refund pun kenalah sabar banyak banyak. Sebab refund ni pun lambat dapat. Tapi kalau kita lambar bayar apa2 yuran kat pengurusan. Sampai ujian pun tak dapat masuk.
Tapi bagi sesiapa yang baru mula mula nak masuk tu, fikirlah dua tiga kali okey.
Orang yang boleh sabar je boleh hadap semua ni. Malas nak letak gambar pasal enviroment kolej ni..
Korang boleh search sendiri oke. :)
Bye bye.

Monday, 7 January 2013

Senyuman, itu indah.

Assalamualaikum semua, second entry for this day. Actually get idea to update about "senyuman" ni dari seorang teman yang ceria dan gila gila. Yang selalu jugak aku bercerita soal masalah peribadi dan masalah dengan sesiapa. Senang bergaul dengan insan ni, sebab dia otak gila gila macam aku jugak. Nak tahu sapa insan tu? 
Ini lah insan yang aku maksudkan tu Sakinah Samsuri (click dekat nama tu tau).
Picture dia tak boleh di masukkan tanpa izin. Kalau mintak nanti kantoi lah ada sebut pasal dia. Ni kira macam suprise. HAHA.  Okey okey, aku cerita hal sebenarnya yang aku nak cerita dalam entry ni.
    
                                              
 
Yang sebenarnya malu nak cerita pasal ni. Tapi dah perkara yang nak jadi kan?
So, orang nak ketawa ke, kutuk ke abaikan okey. Ceritanya macam ni. Semalam boleh pulak jadi hari teramat malang *tak bernasib baik, bila aku terjatuh macam nangka busuk dalam bilik air masa tengah mandi. Aduh aduh sakitnya. Tapi badan terkehel sana sini tu Alhamdulillah tak ada lah. But satu yang penting . Yang mungkin buat senyuman aku nampak lain lepas ni. Tahu apa? Mesti ada yang dapat agak kan?
HAAAAAA.~ Tu lah benda nya. benda yang aku malu sangat. GIGI aku patah.
Masa tu rasa nak meraung tau. Dah lah gigi depan. Oh my God. Malunyaaaaa. >.< Dengan housemate hampir satu hari tak bercakap. Diowg pun tak tahu. Tengok pandai tak simpan rahsia. Last last diowg tau jugak. Sebab aku bagitahu. Jadi tadi pergilah klinik tadi. Swasta punya. Lepas doktor tu cuci sikit. Dia pun boleh amek ukuran gigi. So maknanya nanti aku jadi orang tua lah pakai gigi palsu.
Nak malu? Malu sikit tu ada lah. tapi perkara yang nak jadi kan?
Biarlahh. Dah memang sampai ajal gigi tu. HAHA.
Lepas ni kengkawan, berhati hati dalam toilet okey, jangan jadi macam aku. :)
Itu je nak cerita. Tata, salam. 

Pendirian.

Assalamualaikum semua, first of all  , apa khabar hari ni? Sihat kan? meyh nak telek telek muka sikit..
Haa, dah nampak chubby tu. Confirm sihat. Hehe. Joke je okey. Jangan serius serius sangat. Nanti hidup
tak happening lah kan? So, apa tujuan aku update new post hari ni ehh? Hari ni nak cerita mengenai pendirian. Starting from yesterday, aku jadi pening. Keliru. Bukan sebab apa, tapi berpunca dari pendirian seseorang yang suka berubah dan menyebabkan aku sendiri was was dengan pendirian aku.

Okey, so let's go proceed about the story. Ceritanya macam ni. Ingat tak entri semalam yang tajuk ni "
Air mata, Mahal atau Murah? " ( klik untuk melihat) . Kan , aku dah cakap pasal yang aku already clash dengan boyfriend aku , lepas je dia cakap yang dia nak putus dengan aku tu. So, aku pun malas lah nak fikir panjang panjang sangat kan. Mana aku nak fikir test lagi, dengan hal hal tertentu lagi. Jadi aku buat keputusan untuk tolak tepi je masalah ni. Lagipun ulang kali aku tanya betul ke keputusan dia tu, dia cakap muktamad. No second chance. So, dah macam tu kan? Untuk apa nak berharap lagi.
Tiba tiba, malam semalam tengah tengah aku seronok tengok Anugerah Juara Lagu dengan housemate aku  Cik Aien , Cik Sha , Cik Mimiey , Cik Lin , Cik Nj dan Cik Ziera (click pada nama untuk pergi tengok kengkawan aku nih) . Ada satu mesej masuk #Syg, a** mintak maaf, dan a** maafkan syg. Lepas ni jangan buat lagi tau. #
Aku pelik, betul ke ni, cepatnya pendirian dia berubah. Kengkawan ada yang cakap tak payah dengan dia dah. Ada yang cakap terpulang pada aku. Kalau korang kan, orang yang korang syg. Of course lah korg nak selamatkan lagi hubungan tu kan? So, aku pun terima lah balik. Bila dah terima. Hari ni(means tadi lah) aku nak keluar pergi klinik. Dia tak dapat temankan coz dia nak pergi Muar sebab dapat emergency call yang Auntie dia koma. So, aku pun no hal. Aku boleh pergi dengan housemate aku. Tiba tiba dia tuduh aku macam ni #Haa, suka lah kan? Jap lagi boleh lah ajak mana mana jantan temankan, bawak keluar#
Aku pun menyiraplah, perlu ke nak tuduh tuduh aku macam tu. Malas nak gaduh gaduh sangat. Aku balas macam macam tu je. Dia boleh plak cakap #Dahlah, tak pyh lah lagi cari a** , bawak haluan masing masing#
Ehh, kenapa berubah macam ni pulak. Peninglah kepala aku, sekejap nak go on, sekejap putus. Go on balik, putus. Ingat main main ke apa. Masa nak keluar pergi klinik tu aku mesej lah #Nak pergi klinik dah ni ngan housemate#
Tahu dia balas apa? Dia balas macam ni #Pergilah, jangan lupa mengatal sekali tau# 

Apakah? Perlu ke dia buat macam tu? Kalau korang lah hadap orang yang tak berpendirian macam ni tapi sayang sangat. Apa keputusan korang? Go on or clash? Which one?
Tolong bagi aku pendapat korang semua. Aku serius dah buntu sangat sangat.
Tertekan dengan situasi ni.  

                                                    

Makin banyak fikir makin tak dapat jawapan.
Tolong ye, bagi pendapat korang. :')

Saturday, 5 January 2013

Air Mata , Mahal atau Murah?

Assalamualaikum, selamat berhari minggu semua. 
Cuti cuti ni mesti ramai yang keluar kan , release tension, window shopping bagai kan?

okey, berbalik kepada tajuk entry hari ni. Bagi korang lah kan, air mata korang tu mahal ke tak? kalau mahal kira macam mengalir sebab hal hal tertentu je. kalau murah mengalir bila menagih simpati. macam untuk penipuan macam tu. ehh, betul ke penilaian yang aku bagi ni?
err, kalau salah mintak tunjuk ajar ye. 

sebenarnya aku buat tajuk ni bersebab. hati aku tengah sengsara. 
aku tengah dilanda kesedihan. bengkak mata aku. chop.! air mata aku mengalir bukan sebab yang remeh. tapi mengalir sebab aku di tinggalkan oleh orang yang aku sayang dan cintai. okeylah, aku mengaku yang hubungan ni terputus pun sebab kan diri aku sendiri dan sikap aku sendiri. 
Dia insan yang cukup baik, banyak bersabar dengan aku cuma aku tak boleh dikongkong. Bila dah di kongkong mula lah aku menipu. Chop.! bukan tipu apa okey, tipu yang aku memang langsung tak ada mesej lelaki lain. Bayangkanlah, aku nak mesej as a friend pun tak boleh ke? 
kawan je kot. sebab kan tu lah aku menipu. Tapi dia lagi pandai dari aku, di sebabkan akak dia kerja dekat celcom centre dia pun ambil peluang tu untuk keluar semua mesej mesej yang aku hantar keluar. 
Jadi dia tau lah aku tipu. start dari tu, mula lah pergaduhan. Dia ungkit pasal lelaki yang 7 tahun tunggu aku semua tu. Heii, aku kalau nak kat laki tu, dah lama lah . sebelum kenal dia pun aku boleh couple ngn laki tu dah. 
Tapi nevermind. tu lah yang di nama kan jodoh. Be a strong girl ok Noor Hidayah.!

Aku nak cakap ni, kalau dah kerja sebagai khidmat pelanggan dekat mana mana tempat tak kesah celcom,maxis ke apa. Tolong jujur. Kau tak boleh keluarkan data data seseorang pelanggan tu sesuka hati kau.
Tambahan pulak di mintak oleh bukan tuan empunya diri tu sendiri.
Sekatang ni time to happy. Aku nak lupa kan semua ni. Cukup dua hari aku berendam air mata. Kalau dah bukan jodoh. Nak buat macam mana kan?
Yang pasti kau tetap kenangan untuk aku. :)  
                                                                         

                                               
maafkan saya awak. Semua salah saya. :'(

Bila dah penat.. Emosi tak menentu.

Assalamualaikum semua, selamat malam. 
Hai dah malam malam ni bosan pulak. Alang alang dah tak tahu nak buat apa kan so dapat idea nak update 
pasal emosi. :)
Ceritanya macam ni, hari Jumaat hari tu aku kena dapat kan cop kamsis  , kewangan semua. Haa , apa? Tak tahu apa kamsis? Kamsis tu kediaman siswa siswi. Jadi aku ni duduk dalam kolej. Jadi kena dpatkan cop kamsis ni. Nak tanya lagi? Cop tu utk apa? Cop tu untuk aku lepas masuk ujian 1 minggu depan ni.
Jadi nak di jadikan ceritanya kan. Punye lah berasak asak nak dapat cop ni dari hari rabu lagi actually dah mula berasak. 

                                     

tengok gambar, macam ni lah berasaknya. macam nak beli tiket perlawanan
bola dah. Credit gambar to Hijau Mohd Safuan. 


Okey, berbalik kepada cerita okey,  Hari jumaat tu aku pun turun lah awal dengan housemate aku Cik Aien Rae . Kitowg turun ada dalam pukul 8.45 pagi macam tu. Tunggu punya tunggu yang tukang cop tak jugak muncul. Sampai tanya pukul berapa sampai. Cakap pukul 10 pagi. Tunggu lah lagi, kaki jangan cakap lah 2 jam berdiri sakit lenguh. tapi tak nak berasak ramai ramai sgt tunggu je lah. Tapi biasalah janji melayu, pukul 11 baru dia sampai. Pukul 11 sampai tak boleh terus dapat cop. dia cakap tunggu pukul 12.30. Ya Allah masa tu dah panas sangat. Berapa jam nak aku berdiri lagi ni kan. Cuba bertahan dan sabar. Tiba tiba kawan aku mengamok. Dia ketuk pintu kuat kuat dan dia menjerit cakap lambat. Insan yang jadi tukang cop tu pun bukak pintu tanya sape yg buat. Kawan aku rilex mengaku dia. Jadilah perbalahan kecil. cakap tak boleh sabar ke, kawan aku diam. aku geram aku jawab dalam 3 ,4 jam tunggu penatlah. dia pun berlembut balik cakap tunggu sekejap. Bila dah penat kami pun bergilir gilir berdiri. Dekat2 nak masuk tu, Adalah sorg insan lelaki yg badan kecil ni sound aku ngn kengkawan. Ingat kitowg ni junior kau ke? Ni antara perbalahan nya. 
A : nak lintas baris aku pun agak agak lah, aku penat tunggu ni.
Aku : aku yang dah 3,4 jam tunggu nak cakap aku lintas plak.. nak sound sound depan tak payah   
          sindir tepi.
A : ehh, terasa ke?
Cik Aien : ntah nye, kau nak sound sound lah depan depan. kitowg dah terpacak dari pagi lagi.
Kawan A : kitowg dah tunggu dari pukul 3.30 pagi.
Aku : warhh, kau tak sembahyang subuh ke? nak cakap tu biar lah beralas sikit. Yang pengurusan 
         ni, bila aku dah last2 semester baru nak buat mcm ni kenapa? 
Cik Aien : saja nak menyusahkan kita. macam tu lah.
Bila dengar kami cakap pasal last semester yang SI A tu cepat cepat cakap macam ni " maaf ye akak , kalau terasa tadi "
Kau dah rilex sound. nak mintak maaf. Okey tutup cerita pasal tu. Si A pun dah mengalah sebab dia salah masuk barisan. Tinggallah kawan dia. Aku pun cuit kawan Si A ni. Aku cakap mcm ni 
Aku : boleh bagi kami masuk dulu? dah 4jam tunggu ni.
Kawan Si A : AKU  pun dah 4jam tunggu ni . tade2.
Aku : ehh, beraku pulak. Setahu aku 4jam aku berdiri tade plak aku nampak muka kau.
Terus si budak ni diam. and pintu terbukak . dia nak masuk. akak ni tahan. akak tu tanya dia masuk utk apa. dia jawab nak cop. akak tu kata saya nak panggil yg dah tinggalkan kertas. jadi kenalah halau keluar balik dan mulakan semula di barisan yang panjang.
Jadi aku dan kengkawan lah yang dapat dulu. Tu orang kata, org yang buat jahat ngn org lain mesti dapat balasan. tu balasan dia.
Pasal aku pulak jangan buat aku marah, kalau aku tengah panas dan penat. Memang aku melenting.
Bukan nak tunjuk senior ke apa. Faham?
ni lah kolej aku Unifield Technology College.
Nanti aku cerita pasal tempat aku belajar ni.! :)
Bye, Salam.

Rindukan Kedah.!

Assalamualaikum Semua,
Apa khabar semua? Harap semua sihat. Haii dah lama tak update. Bukan apa gara gara balik kampung
dan line broadband pun terhad. So, nak update banyak banyak kali nih. Balik kampung hari tu pergi melawat saudara mara yang sakit dan termasuklah tokwan sekali. Tapi tak boleh lelamer sebabnya kena study lahh.
Jadi sekarang dah mula
rindukan suasana kampung kedah. :')

Hari tu balik kampung macam macam aku buat, pergi ke laut , cari cengkerang. macam macam. tapi tak dapat nak amik gambar. cuma 1 je gambar sempat aku amik. pemandangan waktu senja dari rumah tokwan.
Nah ni gambar nyee.
 
cantik tak? ni je yang mampu. oke lah. lapar. out dulu. nanti update satu benda yang hott.! :) byeee.
Copyright@Semua yang Tertulis diatas ialah Milik Cik Eida Yaya Rae